Malin Andersson

Avokado

Kategori: • Did you know that...

 
 
Innehåll
 Avokado är en frukt som innehåller endast en kärna, trädets frö. Alltså kallas avokadon för en stenfrukt. Frukten hänger på trädet och knipsas av från grenen.
 
 Avokadon innehåller per 100g (endast fruktkött) enligt vårt dietistprogram 179kcal. Även ett bra antal av vitaminer. Men vad jag främst vill komma in på är enkelomättat fett, men även endel fleromättat fett. Av all energi avokadon innehåller så består uppåt 60 % av enkelomättat fett ca 10%fleromättat och 15%mättat. Avokadon innehåller altså ungefär 85E% fett. Fleromättade fetter är essentiella fetter som i detta fall omega 6 (linolsyra) men även lite omega 3 (alfa-linolensyra). Omega 3 behövs dock intas fullt ut från andra livsmedel, ex lax. Essentiella innebär att det är fettsyror som kroppen själv inte kan tillverka. Kroppen kan annars bilda de flesta fettsyror från kolhydrater och protein. 
 
Förvaring
Omogen avokado förvaras bäst i rumstemeratur för att mogna. När den är mogen håller den fler dagar i kylskåpet. Avokadon är dock känslig för kylskador som visar sig när bruna fläckar eller fiberliknande trådar tränger igenom fruktköttet. Det kan även ha blivit kylskadat om avokadon aldrig verkar mogna. 
 
Avokado är en frukt som producerar mycket eten (gas) som i det här fallet är ett mognadshormon. Eten produceras av alla växter men vad gällersedan i frukten så fortsätter det olika mycket. Avokado bör därför inte förvaras med andra etenkänsliga livsmedel.
 
Ni har kanske hört om att avokado mognar snabbare med äpplen?? Det är just på grund utav att äpplen likaså producerar mycket eten. Många avokados tillsammans hjälper därmed också mognasprocessen. Ni kanske också har hört om att gurka blir dåligt om det blandas med tomater. Likaså här är det för att tomat producerar mycket eten. Ex. Banan och päron likadant. 
 
Kommentera inlägget här: